DUURZAAM SPEELGOED | Levensgrote MODU bouwblokken voor Noah zijn eerste verjaardag

Noah is een echt ‘prutserke’, hij kan uren bezig zijn met zijn handjes en fijn motorische spelletjes. Hierdoor bleef zijn interesse in groot-motorische vaardigheden wat uit. Hij vindt het gewoon fijn om ter plekke te spelen, zolang hij maar iets heeft om met z’n handjes te doen. Toen Noah na een tiental maanden nog niet echt veel interesse toonde in zich voort te bewegen, of laat ons zeggen zijn hele lichaam te gebruiken, besloot ik op zoek te gaan naar iets om hem uit z’n kot te lokken. En zo geschiedde, voor z’n verjaardag kreeg hij iets waar hij zijn hele lijfje voor nodig heeft: levensgrote bouwblokken van MODU.

MODU is een modulair systeem van grote zachte blokken en wielen die je met elkaar kan verbinden door middel van staven. Hiermee kan je (samen met jouw) kindje talloze creaties verzinnen en uitwerken. MODU valt onder de categorie ‘open ended play’. Dat wil zeggen dat het spel geen regeltjes of eenduidige uitkomst heeft, maar talloze mogelijkheden biedt om de creativiteit te stimuleren. Er zijn dus ontelbare mogelijkheden om de bouwstenen te gebruiken en er is geen ‘juist’ of ‘fout’. Bouw jij graag een stoomtrein? Of misschien liever een stoeltje zodat jouw knuffel mee aan tafel kan? Of misschien gebruik je MODU liever als opstapje om een koek uit te kast te stelen? Of is MODU jouw eerste loopwagentje? De invulling is volledig zelf te bepalen en kan (maar hoeft niet!) variëren van dag tot dag. Dit maakt MODU interessant voor de kleinste (vanaf 6m maanden) maar zeker ook uitdagend genoeg voor grotere kindjes (6 jaar). Bovendien is het design van MODU eenvoudig en minimalistisch waardoor het zich niet beperkt tot een bepaalde leeftijd, geslacht of cultuur.

Één van de dingen dat MODU voor mij net zo interessant maakt is het multifunctionele aspect. Meerbepaald, MODU speelt niet enkel in op de motoriek maar biedt de mogelijkheid om een waaier aan vaardigheden te ontwikkelen. Je kind zal zich in een ‘play loop’ bevinden waarin de creatie (1) wordt bedacht/verzonnen, (2) wordt gebouwd en (3) zal gebruikt worden om mee te spelen. Zo zal het bedenken en bouwen van de creaties onder andere cognitieve functies zoals planning, aandacht en probleemoplossend denken aanspreken terwijl het bouwen en spelen verschillende motorische vaardigheden zal aanspreken. Met betrekking tot de motorische vaardigheden kan bijvoorbeeld (afhankelijk van de creatie of het bouwwerk) de coördinatie tussen verschillende ledenmaten of het vermogen om het lichaam en/of lichaamsdelen waar te nemen in de ruimte (proprioceptie) belangrijk zijn. Of misschien zal het evenwicht op de proef gesteld worden? Of de oog-hand coördinatie? Het mooie hieraan is dat MODU zich kan aanpassen aan het niveau en de motorische ‘noden’ van je kindje. Naast cognitieve en motorische functies kan MODU ook sociale en emotionele vaardigheden prikkelen.

Wij zijn in ieder geval fan van het concept. En nu, uittesten maar!

MODU kits en accessoires zijn verkrijgbaar bij Babymatters.

Deze blogpost maakt geen deel uit van een samenwerking.

Deel deze post via:

Facebook
Twitter
Email