koptelefoon-headset-kinderen-luisterverhalen

Luisterverhalen met de POGS koptelefoon: een verbeeldingsrijke vervanging voor schermtijd bij kinderen

Het gebruik van schermen in onze moderne maatschappij

In de huidige digitale wereld is schermtijd bij kinderen bijna onvermijdelijk. Daarbovenop ervaren veel ouders in onze moderne maatschappij een gebrek aan ondersteuning van familie, vrienden en gemeenschap bij het opvoeden van hun kinderen. Hierdoor kan je je als ouder overweldigd en gestrest voelen bij het vinden van een balans tussen werk, eigen noden en gezinsleven. Dit leidt al wel eens tot het gebruik van schermen als een snelle en gemakkelijke manier om onze kindjes bezig (en veilig) te houden, om zo onze verplichtingen te kunnen nakomen, of zelf al eens wat (broodnodige) rust te ervaren.

Hoewel technologie en schermen ongetwijfeld ook voordelen hebben, is het belangrijk om bewust te zijn van de mogelijke negatieve effecten van schermtijd tijdens de kindertijd. Meer nog, eigenlijk heeft het ervaren van verveling net voordelen voor de ontwikkeling van kinderen. Het stimuleert hun creativiteit en verbeeldingskracht en bevordert hun probleemoplossend vermogen. Bovendien kan verveling bijdragen aan het ontwikkelen van zelfregulering en helpt het kinderen om hun eigen interesses en passies te ontdekken. Kortom, verveling is belangrijk voor kinderen omdat het hen de kans biedt om te groeien en zich te ontwikkelen op meerdere vlakken.

Dat gezegd zijnde, vind ik het soms gewoon ook fijn om samen in de zetel te hangen: hij met een luisterverhaal (of muziek) en ik met een goed boek. Toegegeven, de koptelefoon kwam er doordat Noah (3 jaar oud op dat moment) wél af en toe televisie keek terwijl ik een boek las, en ik me (1) steeds vaker stoorde aan het geluid van zijn programma’s en (2) ik vond dat de drempel om hem tv te laten kijken soms te laag was. Bovendien stonden we aan de vooravond van een lange autorit, waarover we ons oprecht de vraag stelde hoe we deze gingen overbruggen (we wilden graag het gebruik van schermen in de auto vermijden).

POGS: een duurzame koptelefoon speciaal ontworpen voor kinderen

Op aanraden van velen onder jullie, kozen we voor POGS, een merk dat koptelefoons speciaal voor kinderen ontwerpt én lief is voor onze planeet. POGS zorgt ervoor dat kinderen niet worden blootgesteld aan onveilige geluidsniveaus door een maximaal volume van 85dB te hanteren in hun koptelefoons. Daarnaast kan onze POGS koptelefoon tegen een stootje, daar hij vervaardigd is uit sterke (niet-giftige en dus veilige!) materialen én zo ontworpen is dat hij verbuigingen en verdraaiingen overleeft. Naast de duurzame eigenschap van een lange levensduur en het feit dat de hoofdband verstelbaar is en dus vele jaren mee kan groeien met je kind, draagt POGS zijn steentje bij in de zorg voor onze planeet. Zo worden accessoires vervaardigd uit 100% gerecycleerde materialen, en de koptelefoons van recyclebaar plastic. Leuk om te weten, 10% van hun winst gaat naar het planten van bomen, met als doel 500 000 POGS bomen te kunne planten tegen 2026.  

Wij kozen voor the Gecko omdat je met deze koptelefoon zowel draadloos (via Bluetooth®) als met kabeltje kan luisteren. Bovendien heeft hij een erg korte laadtijd voor draadloos gebruik (slechts 10 minuten voor 1 uur gebruik, of 2 uur voor 12 uur gebruik!).

Eenmaal zijn POGS headset gearriveerd was, was Noah meteen enthousiast. Zijn eerste reactie was “wow, kan ik hier sinterklaasliedjes mee luisteren” (ja, ook in februari staan de Sint liedjes bovenaan in onze playlist), waarna hij al zingend in zijn speelhoek verdween. Mede dankzij jullie vond ik twee fijne luisterreeksen zonder al te veel spanningsopbouw en dus geschikt voor driejarige kindjes: ridder muis en zin in zappelin. Noah vond deze helemaal fantastisch (geloof je me als ik zeg dat hij geen enkele keer naar een scherm vroeg heen- en terug naar Zwitserland?).

Luisterverhalen als verbeeldingsrijke vervanging voor schermtijd

Waarom vind ik luisterverhalen een fijn alternatief vind voor schermtijd? Ik vat het even voor jullie samen:

  1. Verbeeldingskracht en creativiteit: Luisterverhalen stimuleren de verbeeldingskracht en creativiteit van kinderen. Ze kunnen zich voorstellen hoe de personages eruitzien, waar de verhalen zich afspelen, enzovoort. Dit is uiteraard het grootste verschil met schermen, waar weinig aan de verbeelding wordt overgelaten.
  2. Taalontwikkeling: Het luisteren naar verhalen kan de taalontwikkeling van kinderen stimuleren. Ze kunnen nieuwe woorden leren en hun woordenschat vergroten. Bovendien kan het luisteren naar verhalen helpen bij het begrijpen van grammaticale structuren en het verbeteren van de zinsbouw.
  3. Luistervaardigheid: Het luisteren naar verhalen kan de luistervaardigheid van kinderen verbeteren. Ze moeten zich concentreren om het verhaal te begrijpen en kunnen leren om belangrijke informatie te onderscheiden van minder belangrijke informatie.
  4. Emotionele ontwikkeling: Uiteraard speel jij als ouder (en andere belangrijke zorgfiguren in het leven van je kind) de belangrijkste rol in de emotionele ontwikkeling van je kind: door te laten zien hoe je zelf omgaat met emoties en door jouw omgang met de emoties van je kind. Maar daarnaast kunnen ook verhalen emoties oproepen en kinderen helpen begrijpen hoe emoties werken. Door te luisteren naar verhalen met personages die gevoelens ervaren, kunnen kinderen leren hoe ze zelf om kunnen gaan met emoties en hoe ze empathie kunnen tonen.
  5. Culturele kennis: Luisterverhalen kunnen kinderen blootstellen aan verschillende culturen en tradities. Ze kunnen leren over verschillende gewoonten, waarden en normen die verschillen van die van henzelf.
  6. Plezier: Ten slotte kunnen luisterverhalen gewoon leuk zijn! Het kan een ontspannende en plezierige activiteit zijn voor kinderen, waar ze van kunnen genieten en zich kunnen ontspannen. Dat Noah luisterverhalen een fijne manier van ontspanning vindt, is natuurlijk het allerbelangrijkste!

Kortom, als jullie, net als ik, op zoek zijn naar manieren om schermtijd te verminderen, dan kunnen luisterverhalen (of muziek) een fijn alternatief zijn om kinderen te helpen ontsnappen aan de constante afleiding van schermen en in plaats daarvan te concentreren op een verhaal en hun eigen verbeelding. Of het nu gaat om het luisteren naar verhalen in de auto tijdens een lange rit, of het wat ruimte kan geven voor jou als ouder in huis, naar mijn mening kunnen luisterverhalen een waardevolle toevoeging zijn.

Wil je nog meer weten over POGS koptelefoons? Neem gerust een kijkje op hun website of Instagram pagina.

koptelefoon kinderen

koptelefoon kinderen

koptelefoon kinderen

koptelefoon kinderen

koptelefoon kinderen

Deel deze post via:

Facebook
Twitter
Email