schoolstart

Zes tips om je kind voor te bereiden op de eerste schooldag

Zonder twijfel is de schoolstart een stressvolle gebeurtenis voor kindjes. Voor ouders is dit ook een moment van loslaten, we hebben immers weinig tot geen controle over wat er zich binnen de schoolmuren afspeelt. Gelukkig kunnen we onze kindjes wel ondersteunen in de aanloop naar de eerste schooldag. Zo kan de aanloop naar de eerste schooldag ook al voor extra stress zorgen, wat zich kan uiten in extra plakkerig, huilerig, veeleisend, niet-coöperatief of agressief gedrag.

Met deze vijf tips kan je jouw kind extra ondersteunen in de aanloop naar de eerste schooldag:

1. Fotocollage

Vaak hebben kindjes wat extra voorspelbaarheid en geruststellende uitleg nodig om de overgang te maken.

Wat hierbij kan helpen is (samen) een fotocollage of fotoboekje maken met foto’s van de school met onder andere: de school langs de buitenkant, het klasje en eventueel het tuintje van de klas, de speelplaats, de turnzaal,… Wij voegden ook een foto de juf toe. Wanneer ik zie dat Noah interesse toont in de fotocollage, overlopen we samen de foto’s en geef ik extra uitleg aan het hele schoolgebeuren. Ik vertel hem hoe zijn juf heet, dat er aan het begin van de dag een cirkel wordt gemaakt waar elk kindje iets mag vertellen, dat hij regelmatig buiten zal mogen spelen, dat hij in de turnzaal kan turnen enzoverder.

2. Symbolisch spel

Één van de beste manieren om je kind voor te bereiden op een moeilijke gebeurtenis is symbolisch spel. Hierbij reik je je kind een aantal attributen aan waarmee je kind symbolisch spel kan initiëren. Dit kunnen attributen zijn gerelateerd aan het schoolthema. Vaak is het echter voldoende om enkele basisattributen te voorzien, die geen rechtstreeks verband hebben met het schoolthema, maar waarbij symbolisch spel (eventueel in de vorm van rollenspel) kan geïnitieerd worden. Denk hierbij aan poppen, blokken, een poppenhuis, kleine figuurtjes, tekengerief,… 

Aangezien ‘naar school gaan’ in deze fase eerder een abstract gegeven is voor kindjes, is het belangrijk dat jij observeert wat je kindje brengt in zijn spel en dat je hier als ouder gepast op kan inpikken. Misschien wil je kindje via spel meer duidelijkheid over wat een schooldag inhoudt? Daarbij kan jij hem helpen!

3. Aftelkalender

Vanaf een tiental dagen op voorhand (liefst niet vroeger dan dat) kunnen jullie samen aftellen met behulp van een aftelkalender. Kindjes houden van voorspelbaarheid.

4. Samen voorbereiden

We betrekken Noah zo veel mogelijk bij de voorbereidingen. Zo mocht hij zelf de schoolspullen waaronder de boekentas, brooddoos, regenlaarzen, pantoffels,… gaan uitkiezen. Ook rijden we regelmatig voorbij het schooltje, daar geef ik aan dat dit het schooltje is waar hij binnenkort zal starten.

5. Lege momenten inplannen

Probeer de dagen voor de schoolstart voldoende ‘lege’ momenten in te plannen . Enerzijds kan een te drukke agenda of te veel prikkels extra stress creëren bij kinderen, het zou jammer zijn mocht je kind met opgestapelde spanningen aan zijn eerste schooldag beginnen. Anderzijds kunnen lege momenten ruimte creëren om spanningen die er zitten, te ontlading.

6. Zelfzorg

Neem deze periode extra zelfzorg voor jezelf als ouder. Ook voor jou kan de schoolstart van jouw kind extra spanningen oproepen, al dan niet getriggerd door eigen ervaringen vanuit de kindertijd. Het is belangrijk dat jouw stuk bij jou kan blijven en niet dat van je kind wordt. Daarom kan zorg dragen voor jezelf in deze periode, al is het maar een halfuurtje per dag, extra waardevol zijn.  

Liefs,

Lisa

Deel deze post via:

Facebook
Twitter
Email