ski-intersoc-zinal-zwitserland

5 avontuurlijke uitstappen in en rond Zinal (Zwitserland) om samen met je kleuter te ontdekken tijdens de winter!

Temidden van majestueuze bergtoppen ligt het gezellige dorpje Zinal, een ideale bestemming voor winteravonturen met het gezin. In deze blog delen we vijf onvergetelijke avonturen die je kunt maken met je kleuter tijdens de wintermaanden. Van een spannende downhill sleetocht en picknicken op grote hoogte tot het verkennen van serene sneeuwlandschappen en het leren skiën op beginnerspistes, deze avonturen bieden je de perfecte gelegenheid om samen met je kind de magie van de bergen te ervaren. Wij reisden voor de tweede keer met de Intersoc Oekkie-formule en verbleven in hotel Les Diablons. Benieuwd naar onze ervaring met Intersoc in Zinal, neem dan zeker een kijkje op onze andere blog.

1.   Downhill sleetocht en picknicken op grote hoogte: de 8.8 km lange sleeroute van Grands Plans naar het dorp Grimentz

Onze ervaring

Een absolute must-have voor onze wintervakanties met onze kleuter is onze slee. Hoewel ik vroeger fanatiek skiër was, ontdekte ik pas de laatste jaren (sinds de komst van onze zoon) de verborgen schatten van de bergen zonder ski’s. Ook als wandelaar krijg je toegang tot de liften, en veel skigebieden bieden een uitgebreid netwerk van wandel- en sleeroutes op hoogte, waar het vaak heerlijk rustig is en je op je eigen tempo kunt genieten van een avontuurlijke dag in de bergen.

De sleepiste van Grands Plans naar Grimentz strekt zich maar liefst 8,8 km uit en daalt van een hoogte van 2436 m helemaal tot aan het dorp Grimentz op 1570 m. Hoewel slee- en wandelroutes vaak niet toegankelijk zijn voor skiërs of snowboarders, volgt deze route grotendeels een blauwe skipiste. In onze ervaring werd deze piste echter niet erg druk gebruikt door skiërs of snowboarders.

We wilden er echt een daguitstap van maken, dus stopten we talloze keren onderweg om van het uitzicht te genieten, te spelen, … én zelfs te picknicken. Dat was één van de meest memorabele picknicks die we ooit hadden, zo bijzonder in de sneeuw met een prachtig uitzicht. Mocht de lengte van de piste je ontmoedigen, dan is er ook de optie om in ‘Bendolla’ (2130 m) te stoppen, waar je de gondel terug naar ‘Grimentz’ kunt nemen. Ook handig om te weten: in plaats van een picknick kun je in Bendolla pauzeren en lunchen, want er is een restaurant.

Praktische informatie voor jou

De 8,8 km lange sleepiste begint bij de top van de stoeltjeslift ‘Grands Plans’ op een hoogte van 2436 m en gaat via Bendolla naar het dorp Grimentz (1570 m). Vanuit Zinal is deze sleeroute te bereiken via de gondel ‘Zinal-Sorebois-Espace Weisshorn’ helemaal naar de top van ‘Espace Weisshorn’ (2700 m). In het station ‘Espace Weisshorn’ neem je vervolgens de grote gondel richting ‘Grimentz’ (1570 m). Vanuit ‘Grimentz’ kun je de gondel ‘Grimentz-Bendolla’ nemen. Vanaf ‘Bendolla’ (2130 m) daal je een honderdtal meter te voet af tot de stoeltjeslift ‘Grands Plans’, die je naar de top van de sleeroute brengt.

De gondel ‘Espace Weisshorn-Grimentz’ vertrekt elke 20 minuten, dus houd er rekening mee dat je ongeveer 45 minuten nodig hebt om van het dorp Zinal naar de top van ‘Grands Plans’ te komen. Als je, net als wij, de tijd wilt nemen om deze sleepiste te ervaren, raad ik aan om toch voor de middag te vertrekken en van tevoren te controleren wanneer de laatste gondels richting Zinal vertrekken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

De sleeroute eindigt in het dorp Grimentz. Let wel op: als je de gondels terug wilt nemen naar Zinal, volg dan aan het einde van de sleeroute de blauwe piste naar de gondel ‘Grimentz-Espace Weisshorn’, in plaats van de sleeroutebordjes, omdat deze elders in het dorp uitkomen.

2.   Sneeuwparadijs voor jonge kinderen: gezinsplezier in Les Plats de la Lée

Onze ervaring

Met zijn serene sneeuwlandschap omringd door majestueuze bergen die voor je uitrijzen, is Les Plats de la Lée echt een winterwonderland. Het is een populaire bestemming dankzij de bijna vlakke wandelpaden, gezinsvriendelijke routes en een ruime keuze aan wandel- en langlaufpaden.

Deze locatie is ideaal voor een ochtend- of middagje plezier met het gezin. Perfect als je een dagje wat rustiger aan wilt doen, en het is een absolute hit gebleken bij onze kleuter. We hebben er gespeeld, sneeuwengelen gemaakt, sneeuwpoppen gebouwd, sneeuwballengevechten gehouden, van hellingen gerold en nog veel meer. Terwijl we onze kleuter op de slee voorttrokken, hebben we genoten van het uitzicht op de bergen en de prachtige rivier die naast ons kabbelde.

Praktische informatie voor jou

Je kunt je auto (tegen betaling) parkeren op de ‘hike parking Zinal’. Deze parkeerplaats bevindt zich aan het einde van het dorp, waar de weg van Zinal eindigt. De wandelroutes zijn goed aangegeven, en er staat een groot bord met een plattegrond aan het begin van de routes (bij de parkeerplaats). Als je net zoals ons verblijft in het Hotel Les Diablons in Zinal, kun je te voet naar het begin van de routes (ongeveer 15 minuten wandelen).

3.   Onze kleine avonturier op latten: Leren skiën in Val d’Anniviers

Onze ervaring

Met meer dan 220 km aan skipistes is Val d’Anniviers een paradijs voor wintersportliefhebbers. Met de hoge hoogte van het skigebied staat Val d’Anniviers gekend voor zijn goede sneeuwkwaliteit. Als ik mag kiezen, is skiën misschien wel de sport die ik het allerliefste doe. De prachtige berglandschappen waarin je vertoeft, het avontuur, de beweging, de sfeer, … Toch ruilde ik ditmaal de geavanceerde pistes in voor de beginnerspiste, want deze keer was het tijd om mijn kleine avonturier op latten te begeleiden. Ik vond plezier (én avontuur, want onderschat vooral niet wat het is om samen met je kind op latten te staan ) in het zien ontdekken van deze sport, zijn vertrouwen op de latten te zien groeien en de liefde voor deze sport samen te voelen. Al was het best een unieke ervaring om mijn eigen kind te leren skiën, moet ik zeggen.  Zo kreeg ik menig keer “Mama, ik kies zélf wat ik doe!” of “Stop met praten tegen mij!” naar mijn hoofd geslingerd. Maar ook “Mama, ik wil in Zwitserland blijven wonen, dan kan ik altijd skiën en bij jullie zijn.” De liefde voor skiën blijkt aanstekelijk. Alleen de pannenkoeken, die heeft hij toch liever op zijn bord dan tegen zijn helm.

De beginnerspistes in Sorebois bevinden zich op grotere hoogte dan dat ik gewend ben, waardoor we niet alleen van goede sneeuwkwaliteit konden genieten, maar ook van adembenemende uitzichten. En oh ja, de paragliders die elke paar minuten vlak boven je hoofd passeren was natuurlijk een hit bij onze kleuter.

Praktische informatie voor jou

Als je verblijft in het Intersoc Hotel Les Diablons in Zinal, kun je gemakkelijk te voet naar het skistation gaan, waar je de gondel naar Sorebois (2440 m) kunt nemen. Van daaruit kun je naar de beginnerspistes wandelen. Sorebois biedt beginnerspistes voor zowel jong als oud, waar je op een risicovrije manier je eerste hellingen kunt afdalen. De beginnerspistes zijn gratis toegankelijk (let op dat de gondel betalend is). In het restaurant “Le Montagnard” kun je lunchen of genieten van een tas koffie op het terras.

Wanneer je boekt bij Intersoc en verblijft in Hotel Les Diablons, heb je de mogelijkheid om op maat gemaakt skimateriaal te huren voor zowel jou als je kind. Als je jouw kind niet zelf wilt of kunt leren skiën, regelt Intersoc dit voor jou. Intersoc biedt skilessen in het Nederlands voor kinderen vanaf 3 jaar oud. Voor kinderen van 3-4 jaar is er naast de skilessen ook een halve dag kinderopvang beschikbaar in de kinderclub van het hotel. Als ouders ervoor kiezen om bij Intersoc te leren skiën, is er een skipiste vlak naast het hotel met een rolbandje speciaal voor beginners. Zo blijven de allerjongste dicht bij het hotel en hoeven ze geen gebruik te maken van gondels.

4.   Snelheidswedstrijd: Downhill sleerace in Chandoline

Onze ervaring

Aangezien we uitgebreid de tijd wilden nemen bij de sleeroute van Grands Plans naar Grimentz, kozen we bij de downhill sleeroute in Chandoline juist voor snelheid. Geen rustig wandeltempo voor ons deze keer (hoewel een rustige wandeling perfect mogelijk is op deze sleeroute, onze intentie was hier gericht op snelheid). Daarom hadden we een tweede slee nodig voor onze slee race. Bij aankomst bij de stoeltjeslift ‘Chandolin-Le Tsapé’, merkten we meteen dat ze daar gewend zijn aan sleeërs, aangezien er zowel onderaan als bovenaan de lift iemand staat om de slee aan de zijkant van de lift te bevestigen. Geen geklungel op de stoeltjeslift dus! Eenmaal bovenaan bij de start van de piste voelden we de adrenaline stromen. Onze zoon kroop bij een van ons op de slee en daar gingen we, 4 kilometer pure fun. Al hebben we misschien iets té hard geroepen in de bergen…

Praktische informatie voor jou

Chandolin ligt op een halfuurtje rijden van Zinal en is makkelijk bereikbaar met de auto of het openbaar vervoer (je kunt gratis de bus nemen). In Chandolin neem je de stoeltjeslift Le Tsapé tot zo’n 2500 meter hoogte (je kunt je auto bij de gondel parkeren). Vanaf daar begint de 4,1 km lange sleeroute naar het dorp Chandoline. Let wel op dat de sleeroute ongeveer een kilometer van de lift ‘Chandolin-Le Tsapé’ eindigt. Met een kleuter duurde het toch al snel een halfuurtje wandelen tot het beginpunt waar onze auto stond.

Het was duidelijk dat ze in Chandolin gewend zijn aan sleeërs, aangezien er zowel onderaan als bovenaan de lift iemand stond om onze sleeën aan de zijkant van de lift te bevestigen, zodat we onze handen vrij hadden om ons met onze kleuter bezig te houden. Let wel op dat wanneer je met Intersoc reist, je skipas alleen geldig is in het gebied Grimentz-Zinal-Vercorin. Wanneer je de lift in Chandolin wilt nemen, kun je een ticketje kopen bij de kassa onderaan de lift.

Naast onze eigen slee die we van thuis hadden meegenomen, huurden we een tweede slee in het Intersoc hotel Les Diablons waar we verbleven.

5.   Sleeën met stuur en het magische tapijt: Een must-do activiteit voor jouw kleine avonturier

Onze ervaring

Dit is wellicht niet de meest avontuurlijke uitstap voor jou als ouder, maar ik wed dat hij hoog gaat scoren bij je kleuter! Als je aan onze zoon vraagt wat hij het leukste vond van héél de reis, komt ‘de slee met stuur’ altijd terug. Deze kon dus niet ontbreken in onze top 5. Bij toeval zag hij een kindje in het hotel met een plastic slee met stuur sjouwen. Je raadt het al, we kregen het idee niet meer uit zijn hoofd. Gelukkig lag er een beginnerspistje mét magisch tapijt op een steenworp van ons hotel. En ja hoor, die sleeën kunnen echt sturen. Helm op en gaan! Hoeveel keer hij het magisch tapijt terug naar boven heeft genomen? Ik kon het in ieder geval niet bijhouden.

Praktische informatie voor jou

De plastic sleetjes zijn gratis beschikbaar in het Intersoc hotel Les Diablons. De beginnerspistje is gratis toegankelijk en ligt op slechts 5 minuten wandelen van het hotel in het dorp Zinal (je hoeft hiervoor dus geen gondel te nemen!).

Adres: Minigliss du village – Swisspeak Resorts, Route des cinq 4000 24, CH-3961 Zinal

Wij reisden voor de tweede keer met de Oekkie formule van Intersoc, een reis speciaal gericht op gezinnen met jonge kinderen, en verbleven in hotel Les Diablons te Zinal. Neem ook een kijkje op onze andere blog en ontdek meer over onze ervaringen in Zinal met Intersoc. Ben je nieuwsgierig naar onze eerste ervaring met Intersoc of wil je meer weten over de Oekkie-vakantieformule van Intersoc? Dan nodig ik je uit om zeker onze blogpost over onze reis naar Flims in Zwitserland te lezen.

Volg onze avonturen op Instagram!

Deel deze post via:

Facebook
Twitter
Email