slee-zinal-gezin-sneeuw

Winteravonturen met onze kleuter in Zinal: Voor de tweede keer met Intersoc naar Zwitserland

In deze blog neem ik je mee op onze tweede Intersoc Oekkie-wintervakantie, dit keer naar het charmante bergdorpje Zinal, gelegen op zo’n 1675 meter hoogte. Met zijn gekende witte wintertaferelen belooft Zinal een unieke bestemming te zijn. Ben je nieuwsgierig naar onze eerste ervaring met Intersoc of wil je meer weten over de Oekkie-vakantieformule van Intersoc? Dan nodig ik je uit om zeker onze blogpost over onze reis naar Flims in Zwitserland te lezen.

Weg zijn we

Gepakt en gezakt en vol enthousiasme vertrokken we voor het eerst met onze elektrische wagen naar de bergen, wat op zich al een avontuur was. Met Zinal op zo’n 900 kilometer afstand van huis, besloten we om onze tijd te nemen en voldoende te pauzeren onderweg, om de reis ook voor onze kleuter leuk te houden. Daarom kozen we ervoor om te overnachten in Obernai, op ongeveer 500 kilometer van huis. Ondanks dat het reizen met een elektrische wagen iets meer planning vergt, is alles vlot verlopen. We verbleven in een knus hotelletje, Le Gouverneur, dat we nog kenden van onze vorige reis. Tijdens de rit kon mijn wederhelft niet stoppen met praten over het ‘Intersoc eten’ – oftewel, drie keer per dag genieten van een heerlijk buffet – iets waar we echt naar uitkeken (lees: een hele week niet koken!).

Aankomst in hotel Les Diablons

Na een spannende rit (voor mij althans!) langs kronkelende wegen die zich om de bergen naar Zinal slingerden, kwamen we aan bij het Intersoc hotel, omgeven door dikke pakken sneeuw. Wat staat er eigenlijk op de planning wanneer je aankomt bij een Intersoc hotel in de winter?

Eerst en vooral stond onze kleuter te popelen om de kamer te verkennen en, zoals altijd, het bed officieel in te huldigen door erop te springen. Daarna was het tijd om ons skimateriaal te passen en uit te kiezen in het skikot van het hotel. En voordat we ons aan tafel schoven om van het buffet te genieten, moesten we natuurlijk eerst nog onze spullen uitladen. Nadat we ons hadden geïnstalleerd, waren we klaar om onder de wol te kruipen en ons avondritueel te starten, waarbij we gezellig een boekje lazen in bed.

Een sneeuwvakantie met het gezin is meer dan skiën of snowboarden

Hoewel skiën voor mij misschien wel dé sport is die ik het allerliefste doe – vanwege de prachtige berglandschappen, het avontuur, de beweging en de sfeer – leg ik sinds de komst van onze zoon geen druk meer op mezelf als het om skiën gaat. We vinden het als gezin belangrijk om te voelen wat ieder van ons nodig heeft. Als we een dag geen zin hebben om te skiën, verkennen we de bergen op onze eigen manier, of het nu op ski’s, met een slee of al wandelend is.

Vaak krijg ik de vraag vanaf welke leeftijd dit soort reizen interessant is. Het mooie is dat je zelf kunt kiezen hoe je jouw reis invult, afhankelijk van hoe jij met je gezin wilt reizen. Bij Intersoc Oekkie-vakanties zijn er opvangmogelijkheden vanaf een leeftijd van 3 maanden tot 6 jaar. Vanaf 3 jaar is er ook skibegeleiding beschikbaar, waar kinderen skiles kunnen krijgen. We hebben er bewust voor gekozen om geen gebruik te maken van deze optie (hoewel het er echt heel fijn uitziet voor de kindjes) omdat we graag samen als gezin de bergen verkennen.

Je voelt me wellicht al komen: ik vind het al vanaf jonge leeftijd interessant om met kinderen van de bergen te genieten, zelfs met baby’s. Er zijn talloze mogelijkheden, en daar wil ik jullie graag wat verder over inspireren. Eerst en vooral wil ik jullie graag vertellen hoe wij dat dan precies doen, praktisch gezien, en geef ik jullie graag een voorbeeldje van hoe we flexibel, afgestemd op de behoeften van onszelf en ons kind, een dag invullen. Daarna inspireer ik jullie graag over verschillende mogelijkheden om de bergen te ontdekken, en fijne activiteiten in en rondom hotel Les Diablons.

Voor ons geen uitgestippelde planning maar een flexibele daginvulling

Om goed te kunnen voelen wat ieder van ons nodig heeft, of waar we echt zin in hebben die dag, stippelen we onze week niet op voorhand uit. Tijdens ons ochtendritueel proberen we al te voelen wat we nodig hebben. In het hotel kun je per dag kiezen of je ‘s middags in het hotel luncht (lichte warme lunch), of je kunt ervoor kiezen om ‘s ochtends een lunchpakket mee te nemen.

Van de eerste keer op de pannenkoekenlift tot sneeuwengels maken in de vallei

Op de eerste dag was mijn wederhelft helaas ziek, maar onze zoon wilde écht skiën. Het idee om alleen met hem de gondel te nemen, met onze skibotten aan, inclusief twee paar skilatten en een paar skistokken, in een gebied waar ik nog nooit geweest was, vond ik toch even spannend. Er kwamen een hele resem andere activiteiten in mij op die in mijn hoofd toegankelijker leken. Toch besloot ik de uitdaging aan te gaan. Ik weet dat het onbekende me soms kan afschrikken, maar dat ik altijd heel blij ben als ik toch uit mijn comfortzone durf te komen.

De beginnerspistes van Sorebois liggen op grote hoogte, waardoor we niet alleen konden genieten van paragliders die van de top tot vlak boven ons hoofd vlogen, maar ook van prachtige uitzichten. Ik had graag meer foto’s van ons avontuur – of van hoe we bijna naast de pannenkoekenlift lagen – willen delen, maar ik had mijn handen letterlijk vol. Misschien moest het zo zijn, om onze zoon de onverdeelde aandacht te geven die hij verdiende. Gelukkig lag het skistation van Zinal op een steenworp afstand van het hotel, dus goed te bereiken met een jong kindje, zélfs met skibotten. Ben je benieuwd naar onze ervaring en praktische informatie over de beginnerspistes in het skigebied Val d’Anniviers, lees dan onze andere blog.

Tegen de middag keerden we terug naar het hotel, waar mijn wederhelft zich inmiddels beter voelde. We genoten van ons lunchpakket (dat we ‘s ochtends hadden samengesteld) op het zonnige terras van het hotel en besloten daarna om een rustige activiteit te ondernemen met ons drietjes. We trokken naar Plat de la Lée, een prachtige vallei op wandelafstand van het hotel, waar we de omgeving verkenden met de slee en alle tijd hadden om te ravotten en te spelen. Meer praktische informatie over Plat de la Lée kan je terugvinden in onze andere blog.

De bergen in zonder te skiën of snowboarden

Vaak hoor ik andere ouders zeggen dat een skivakantie niet geschikt is voor hele jonge kinderen, en dat het beter is om te wachten tot ze oud genoeg zijn om te leren skiën of snowboarden. Een wintervakantie wordt vaak gezien als synoniem voor dagelijks skiën of snowboarden. Zonde! Want er zijn talloze leuke manieren om de bergen te verkennen, naast skiën of snowboarden, juist ook met jonge kinderen.

Enjoy the view: gondelavonturen

In je reis zit een skipas inbegrepen die je toegang geeft tot alle liften in het betreffende gebied, inclusief de gondels. Voor veel kinderen is het al een geweldige ervaring om simpelweg de gondels of een lift te nemen. Terwijl je omhoog gaat, kun je genieten van mooie uitzichten, op zoek gaan naar dieren, of zelfs boven op de berg picknicken. Vorig jaar zagen we vlak voor onze neus een helikopter opstijgen, er valt altijd wel iets te beleven. En als je genoeg hebt van het uitzicht, kun je altijd de gondel terug naar het dal nemen.

Tijd voor actie! Wandel- en sleeroutes op hoogte

Voor avontuurlijke types zoals wij zijn de wandelroutes op hoogte een absolute aanrader. Deze routes zijn vaak exclusief voor wandelaars (maar niet altijd), waardoor het er heerlijk rustig is. Hoewel ik vroeger fanatiek skiede, heb ik pas sinds de komst van onze zoon de verborgen parels van de bergen ontdekt zonder ski’s. Gelukkig bieden veel skigebieden uitgebreide netwerken van wandel- en slee-routes op hoogte, waardoor je op je eigen tempo kunt genieten van een dag vol avontuur in de bergen. Je kan deze routes te voet, met de slee of al wandelend met je kindje in de draagzak doen als ze nog jong zijn.

Een onmisbaar onderdeel van onze wintervakanties met onze kleuter is sleeën. We hebben dan ook meerdere keren met de slee de bergen verkend en twee fantastische routes voor jullie uitgeschreven! Benieuwd naar onze 8,8 km lange sleewandeling van Grands Plands naar het dorp in Grimentz of naar onze downhill sleerace in Chandoline? Ontdek meer in onze andere blog, waar we onze ervaringen en praktische tips delen.

Fijn om te weten: je kan een slee huren in het Intersoc hotel!

Activiteiten in en rond het hotel

Naast de prachtige vallei (lees meer over Plat de la Lée in onze andere blog) waar je kunt wandelen, sleeën (voornamelijk vlak terrein), picknicken en spelen, heeft Zinal een speciale sleeheuvel waar kindjes zelf kunnen afglijden met hun slee (of ski’s). Dat was niet de meest avontuurlijke uitstap voor ons als ouders, maar maar hij scoorde alleszins hoog bij onze kleuter! Toen hij in het hotel een kindje zag rondlopen met een plastic slee met stuur, kon hij aan niets anders meer denken. Dus besloten we een sleetje van het hotel te lenen en richting een beginnerspiste te gaan (mét magisch tapijt), op slechts 5 minuten wandelen van ons hotel. En ja hoor, die sleeën konden echt sturen. Helm op en gaan! Meer praktische info over deze uitstap vind je in onze andere blog.

Een jaarlijkse must-do voor onze zoon is een bezoek aan het verwarmde zwembad. Dit jaar werd het extra avontuurlijk, want om bij het zwembad te komen, moesten we via ondergrondse gangen navigeren die vanuit het hotel vertrokken en onder het dorp van Zinal doorliepen, om uiteindelijk bij het zwembad uit te komen.

Naast het zwembad genoot onze zoon van de dagelijkse portie kinderanimatie: filmavonden, shows, après-ski voor de kleintjes, en niet te vergeten, een fijn speeltuintje vlak naast het hotel.

Is het de moeite waard om voor Intersoc te kiezen als je geen gebruik maakt van de kidsclub?

Dat is een vraag die me vaak wordt gesteld. Mijn antwoord is: absoluut! Er valt zoveel te ontdekken en te beleven. Just go out there.

Waarom kiezen wij dan voor Intersoc? Voor ons betekent het echt zorgeloos genieten. Het vriendelijke personeel staat altijd voor je klaar, zelfs voor medische hulp. Het heerlijke eten (buffet 3x per dag), de mogelijkheid om een picknick mee te nemen voor daguitstappen – je hoeft letterlijk aan niets anders te denken dan aan wat je graag wilt doen. Ook onze zoon voelt zich helemaal op zijn gemak in de Intersoc hotels. Het voelt echt als thuiskomen na een dag vol activiteiten.

Onze boodschap aan jou

Onze boodschap aan jou is simpel: Leg niet te veel druk op jezelf of je gezin als het om skiën gaat en probeer te luisteren naar wat iedereen binnen jullie gezin nodig heeft. Hebben jullie geen zin om die dag op de latten te staan? Probeer dan eens iets anders uit. De bergen hebben zoveel te bieden. Just enjoy the mountains – op de manier die jij prettig vindt – of dat nu op ski’s is, met een slee, wandelend, of op een andere manier.

Op zoek naar avontuurlijke uitstappen in en rond Zinal om te doen met je kleuter? Bekijk dan zeker onze andere blog.

Neem zeker ook een kijkje op de Intersoc website en ontdek welke reizen ze allemaal in de aanbieding hebben!

Benieuwd naar onze avonturen? Volg ons op Instagram!

Deel deze post via:

Facebook
Twitter
Email